NeuroMovement kan ingezet worden bij klachten, zoals bij herstel na (hersen)letsel en functieverlies of chronische pijnklachten, ook wanneer hiervoor geen directe oorzaak bekend is. Ook mensen zonder klachten kunnen profijt hebben van NeuroMovement. Bijvoorbeeld wanneer u met meer gemak wilt bewegen, uw balans wilt verbeteren of ter ondersteuning van het behouden van bewegingsvrijheid en vitaliteit bij het ouder worden.

Hersenletsel
Wanneer na een ongeluk of CVA een deel van de hersenen beschadigd raakt, worden bestaande neurale netwerken doorkruist en kan functie uitvallen of verslechteren. U kunt plotseling niet meer wat u altijd gekund heeft, zoals koffie zetten, lopen, schrijven of praten. De route in de hersenen die altijd gevolgd werd is niet meer beschikbaar waardoor de handeling blijft steken. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen op iedere leeftijd de capaciteit hebben om nieuwe neurale connecties aan te maken en andere hersendelen te gebruiken om een bepaalde functie opnieuw te kunnen ontwikkelen. Door gebruik te maken van subtiele bewegingen die informatie waarde hebben voor het brein richt Neuromovement zich op het helpen herstellen van deze connecties.
Neuromovement kan ingezet worden in elke fase van herstel. Vanaf kort na het letsel tot jaren later. Zelf kunnen bewegen is geen vereiste. Ook kan er gewerkt worden in lage bewustzijnstoestanden (zoals coma).
Chronische pijn
Veel interventies zijn gericht op het aanbrengen van verandering in de structuur van het lichaam, bijvoorbeeld door chirurgie, chiropractie en massage. Vaak werkt dit en verdwijnt de pijn, maar wanneer de pijn niet verdwijnt of wanneer onduidelijk is wat de oorzaak is van de pijn, dan kan het verrassende resultaten opleveren wanneer we kijken naar hoe beweging wordt aangestuurd vanuit het brein. Hierdoor kan met meer gemak bewogen worden en pijn verminderen.

Naar mate we ouder worden vallen we steeds meer terug op automatische (bewegings)patronen. Deze zijn zinvol, want ze helpen ons om snel te handelen en om niet over elke stap te hoeven nadenken wanneer we bijvoorbeeld boodschappen doen en autorijden. Maar automatisch bewegen voorziet ons brein niet van nieuwe informatie op basis waarvan nieuwe bewegingspatronen geleerd kunnen worden. Hierdoor blijven we vast zitten in patronen die soms niet meer voor ons werken.
Groepslessen
Naast individuele sessies is het ook mogelijk om deel te nemen aan groepslessen. Een combinatie van individuele en groepslessen helpt het resultaat van beide te versterken, maar het is ook mogelijk om alleen aan groepslessen deel te nemen.
Tijdens een groepsles ligt u op een matje of zit je op een stoel en beweeg je zelf, waar helpend ontvangt u individuele aanwijzingen om het proces te optimaliseren. Met rustige, subtiele en zachte bewegingen binnen uw belastbaarheid geven we de hersenen de gelegenheid nieuwe connecties te maken, nieuwe beweegpatronen te verkennen, waardoor meer gemak en soepeler beweegpatronen kunnen ontstaan.
De lessen zijn voor nagenoeg iedereen toegankelijk en kunnen waar nodig individueel aangepast worden. Mocht u twijfelen of u binnen uw mogelijkheden mee kunt doen neemt u dan gerust contact op om te overleggen.
