Wat is PMT

 

Wat is PMT? 

 

Psychomotorische Therapie (PMT) is een ervaringsgerichte behandelvorm voor mensen met een hulpvraag op psychosociaal gebied.
Bij PMT leer je niet alleen door te praten (zoals bij een psycholoog), maar vooral door te doen en te ervaren. Door lichaamsgerichte en  bewegingsgerichte oefeningen krijg je meer inzicht in wat je denkt, voelt en doet. Inzicht in hoe je met jezelf omgaat en met je omgeving. Met behulp van de psychomotorisch therapeut kun je nieuwe ervaringen opdoen waardoor psychosociale klachten kunnen afnemen.


Voorbeeld

Andreas (12)

 

Andreas heeft woede-uitbarstingen en komt met een hulpvraag om zijn boosheid beter te leren beheersen. Ik kom erachter dat hij juist heel bang is voor boosheid waardoor voelen van en praten over boosheid vermeden wordt en hij zijn boosheid alleen maar ervaart in controleverlies. Dit versterkt zijn angst en zorgt ervoor dat hij zijn gevoelens nog verder verdrukt. Een vicieuze cirkel.

Ik werk met Andreas daarom niet aan het beheersen van zijn boosheid, maar help hem op speelse wijze en in een veilige omgeving alle gradaties van boosheid te onderzoeken. Dit doen we met behulp van een boosheidsthermometer met de kleuren groen, geel, oranje en rood. Langzaam leert hij gevoelens van boosheid te herkennen en reguleren. Hierdoor ervaart hij dat hij controle heeft en is minder bang voor zijn gevoelens. Gelijktijdig werken we aan afstemming, zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn zodat hij eerder leert waarnemen wat zijn behoeften zijn en hoe hij deze op een gezonde manier aan zijn omgeving kenbaar kan maken. Na afronding van de PMT is Andreas niet meer bang voor boosheid en vraagt hij eerder hulp. Hierdoor is hij meer ontspannen in groepssituaties en thuis