De Anat Baniel Methode® of NeuroMovement® is een subtiele bewegingsmethode die de capaciteit van het brein benut om mensen van alle leeftijden te helpen fysiek, cognitief en emotioneel functioneren te verbeteren.
Anat Baniel werkt al meer dan 40 jaar zeer succesvol met kinderen en volwassenen. Haar methode maakt gebruikt van het vermogen van de hersenen om nieuwe connecties te vormen en alle vormen van bewegen beter te organiseren in het brein. Door te werken aan de hand van 9 principes of essentials (zie tekstvak) wordt het brein geactiveerd om nieuwe patronen te ontwikkelen. ABM NeuroMovement werkt volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van hersenplasticiteit. De methode wordt actief onderschreven toonaangevende neurowetenschapper Dr. Micheal Merzenich. Schrijver van het boek ‘Soft wired’ en meer dan 200 publicaties van wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van hersenplasticiteit.
Hoe de hersenen leren
We hebben de neiging om harder te werken en meer kracht te gebruiken als iets niet lukt, maar daarmee verkleinen we de mogelijkheid om te voelen en ontzeggen we onze hersenen informatie en variatie om nieuwe connecties te creëren. NeuroMovement vraag juist om zachter te bewegen, langzaam, subtiel en met aandacht. Dit helpt het zenuwstelsel om nieuwe manieren van bewegen te ontdekken en integreren.
Een kind leert niet lopen door het op de voeten te zetten en het loopbewegingen te laten maken. Het leert lopen door de hersenen te voorzien van een grote variatie aan bewegingen en sensaties die zijdelings te maken hebben met het dragen van gewicht, rechtop zijn, balanceren en zich voortbewegen, lang voordat het kind gaat lopen. Door de hersenen de gelegenheid te geven deze veelheid aan informatie te verwerken tot nieuwe connecties stellen we het brein in staat om zelf een route te creëren die leid tot een meer verfijnde manier van bewegen, dan wanneer we alleen maar het gewenste eindresultaat zouden aanbieden. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen die bijvoorbeeld door hersenletsel te maken hebben met functieverlies.
Onderstaande video geeft een voorbeeld van hoe Neuromovement eruit ziet en hoe het werkt.
Negen principes of essentials
- Bewegen met aandacht
Aandacht voor wat je voelt als je beweegt. - Langzaam
Langzaam haalt ons uit automatische gedachte en bewegingspatronen. - Variatie
Geeft het brein informatie om nieuwe mogelijkheden te creëren - Subtiliteit
Verminderen van kracht helpt ons om subtiele verschillen te voelen. - Enthousiasme
Een kinderlijke openheid om (zonder oordeel) nieuwe dingen te ervaren. - Flexibele doelen
Een open mind om wegen te ontdekken die iets afwijken van het originele plan. - De leer-knop
Herken of het brein open staat om te leren of op dit moment niet. - Verbeelding
Imagination is everything, zei Einstein.
Je een actie voorstellen zorg ook voor nieuwe neuroconnecties. - Bewustzijn
Waarnemen dat we het zelf zijn die denken, voelen en handelen.